Skip to main content

Vitne til en motorsykkelulykke?

Motorsyklister er mer utsatt og er oftere involvert i alvorlige ulykker enn bilister. Som førstemann til en ulykke er det helt avgjørende at du hjelper til. Ring 113, gjerne gjennom appen Hjelp 113. Den viser både deg og nødsentralen hvor du er.

Sjekk pusten

Etter å ha sikret skadestedet og ringt 113 kan du hjelpe den skadde. Den bevisstløse personen må få puste, det er det viktigste. Åpne visiret på hjelmen, og sjekk pusten ved å legge øret ned mot pasientens munn. Kjenner eller hører du pust? Legg pasienten forsiktig over på siden.

Ta av hjelmen

Er du usikker på om han eller hun puster? Ta av hjelmen. Fjerning av hjelm gjøres best hvis dere er to personer sammen, hvor en holder under nakken for å holde hodet stabilt, mens den andre tar av hjelmen. Er du alene gjør du det skånsomt ved å holde et fast og rolig grep under nakken, før du lirker hjelmen av. Legg hodet forsiktig ned og sjekk pust på nytt. Finner du pust, legger du personen over på siden.

Ikke pust?

Hvis du ikke finner pust, start hjerte-lungeredning med 30 brystkompresjoner og to innblåsinger. Du kan ha 113 på høyttaler og få veiledning underveis.

Våken og vondt?

Hvis pasienten er våken og har vondt i nakken, ikke flytt pasienten og la hjelmen sitte på.

Lær førstehjelp gratis med Akutt-ABC

Ta det digitale kurset her!

Relaterte saker: